#### Finish Test

0 of 24 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24

#### Information

- Most Important Multiple Choice Questions
- Online Exercise on Average with Correct Answer Key and Solutions
- Useful for all Competitive Exams

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Test is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 24 questions answered correctly

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Not categorized 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24

- Answered
- Review

- Question 1 of 24
##### 1. Question

The average attendance in a school for the first 4 days of the week is 30 and for the first 5 days of the week is 32. The attendance on the fifth day is

##### Hint

Attendance on the fifth day

= 32 × 5 – 30 × 4

= 160 – 120 = 40

- Question 2 of 24
##### 2. Question

The average attendance of a class for the first three days of a month was 38. The average for the second, third and the fourth day was 42. The attendance on the fourth day being 42, find the attendance on the first day.

##### Hint

Total attendance for Day 1, 2, and 3

= 38 × 3 = 114

Total for Day 2, 3 and 4 = 126

Total for Day 2 and 3 = 126 – 42 = 84

Hence attendance on Day 1 = 114 – 84 = 30

- Question 3 of 24
##### 3. Question

The number of observations in a group is 40. If the average of first 10 is 4.5 and that of the remaining 30 is 3.5, then the average of the whole group is :

##### Hint

and

∴

∴

- Question 4 of 24
##### 4. Question

The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 55°, the average for Tuesday, Wednesday and Thursday was 60°, that for Thursday being 56°, what was the temperature on Monday?

##### Hint

Sum of temperature for Mon, Tue and Wed

= 55 × 3 = 165°

Sum of temperature for Tue, Wed and Thu

= 60 × 3 = 180°

Since temp. on Thursday = 56°

⇒ Temp for Tue and Wed = 180 – 56 = 124°

⇒ Temp of Monday = 165 – 124 = 41°

- Question 5 of 24
##### 5. Question

Last year, a Home Appliance Store sold an average (arithmetic mean) of 42 microwave ovens per month. In the first 10 months of this year, the store has sold an average (arithmetic mean) of only 20 microwave ovens per month. What was the average number of microwave ovens sold per month during the entire 22 months period?

##### Hint

= = 32

- Question 6 of 24
##### 6. Question

A car owner buys petrol at Rs 7.50, Rs 8.00 and Rs 8.50 per litre for three successive years. What approximately is his average cost per litre of petrol if he spends Rs 4000 each year?

##### Hint

Let average cost of petrol per litre be Rs x

Then

per litre

- Question 7 of 24
##### 7. Question

The average age of 36 students in a group is 14 years. When teacher’s age is included to it, the average increases by one. What is the teacher’s age in years?

##### Hint

Age of the teacher

= (37 × 15 – 36 × 14) years = 51 years.

- Question 8 of 24
##### 8. Question

The average age of 24 students and the class teacher is 16 years. If the class teacher’s age is excluded, the average reduces by one year. What is the age of the class teacher?

##### Hint

Age of the CT

= 25 × 16 – 24 × 15 = 400 – 360 = 40 yrs.

- Question 9 of 24
##### 9. Question

The average age of A and B is 20 years. If C were to replace A, the average would be 19 and if C were to replace B, the average would be 21. What are the age of A, B and C?

##### Hint

Given A + B = 40 …(i)

C + B = 38 … (ii)

A + C = 42 … (iii)

(i) + (ii) + (iii) ⇒ A + B + C = 60 …(iv)

From (i) and (iv), we get

C = 20 years

∴ B = 18 years and A = 22 years

- Question 10 of 24
##### 10. Question

3 years ago the average age of a family of 5 members was 17 years. With the birth of a new baby, the average age of six members remains the same even today. Find the age of the new baby.

##### Hint

Sum of present ages of the six members

= (17 × 6) years = 102 years.

Sum of present ages of the 5 members (excluding baby)

= 5 × (17 + 3) years = 100 years.

∴ Age of the baby

= 102 – 100 = 2 years

- Question 11 of 24
##### 11. Question

The average age of a group of person going for picnic is 16 years. Twenty new persons with an average age of 15 years join the group on the spot due to which their average becomes 15.5 years. Find the number of persons initially going for picnic.

##### Hint

Let the number of persons, initially going for Picnic = x

∴ Sum of their ages = 16x

Also,

⇒

- Question 12 of 24
##### 12. Question

The average age of a board of 8 functional directors in a company is the same as it was 3 years ago, a younger man having been substituted for one of the directors. How much younger was the new man than the director whose place he took.

##### Hint

Let the new man was younger than the director = x years.

And 3 years ago, the sum of ages of board of directors = S – 8 × 3 = S – 24

Then, 3 years ago, average age of board of directors

Now,

⇒ x = 24 years

Shortcut Method : If the new young director would have been not substituted, then total age would have increased at present by 8 × 3 = 24 years.

Therefore, the new man is 24 years younger keeping the average at present same as 3 years ago.

- Question 13 of 24
##### 13. Question

A family consists of grandparents, parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?

##### Hint

Required average

=

- Question 14 of 24
##### 14. Question

The captain of a cricket team of 11 players is 25 years old and the wicket-keeper is 3 years older. If the age of these two players are replaced by that of another two players, the average of the cricket team drops by 2 years. Find the average age of these two players.

##### Hint

Let average of team = x years

Then, 25 + 28 + S₉ = 11x … (i)

where S₉ is the sum of ages of remaining players

Also, Np + S₉ = 11(x – 2) , … (ii)

where Np is the sum of ages of new players

(i) – (ii) ⇒ 53 – Np = 22 ⇒ Np = 31

∴ Average age of new two players

- Question 15 of 24
##### 15. Question

There are 50 boys in a class. Their average weight is 45 kg. When one boy leaves the class, the average reduces by 100 g. Find the weight of the boy who left the class.

##### Hint

Here one boy is excluded and final average of the group decreases.

∴ change in average is (-)ve = – 0.1 kg.

Using the formula

Sum of the quantities excluded

⇒ weight of the boy who left

= (1 × 45) – (– 0.1 × 49) = 49.9 kg

∴ Weight of the boy who left the class is 49.9 kg.

- Question 16 of 24
##### 16. Question

The average weight of 45 students in a class is 52 kg. 5 of them whose average weight is 48 kg leave the class and other 5 students whose average weight is 54 kg join the class. What is the new average weight (in kg) of the class?

##### Hint

Total weight of 45 students

= 45 × 52 = 2340 kg

Total weight of 5 students who leave

= 5 × 48 = 240 kg

Total weight of 5 students who join

= 5 × 54 = 270 kg

Therefore, new total weight of 45 students

= 2340 – 240 + 270 = 2370

⇒ New average weight

- Question 17 of 24
##### 17. Question

In Arun’s opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother does not agree with Arun and he thinks that Arun’s weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother’s view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all of them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun?

##### Hint

Let Arun’s weight be X kg.

According to Arun,

65 < X < 72.

According to Arun’s brother,

60 < X < 70.

According to Arun’s mother, X < 68.

The values satisfying all the above conditions are 66 and 67.

∴ Required average

- Question 18 of 24
##### 18. Question

The average marks scored by Ganesh in English, Science, Mathematics and History is less than 15 from that scored by him in English, History, Geography and Mathematics. What is the difference of marks in Science and Geography scored by him?

##### Hint

⇒ G – S = 60

- Question 19 of 24
##### 19. Question

A pupil’s marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class got increased by half. The number of pupils in the class is:

##### Hint

Let there be x pupils in the class.

Total increase in marks

=

- Question 20 of 24
##### 20. Question

In an examination, a pupil’s average marks were 63 per paper. If he had obtained 20 more marks for his Geography paper and 2 more marks for his History paper, his average per paper would have been 65. How many papers were there in the examination?

##### Hint

Let the number of papers be x. Then,

63x + 20 + 2 = 65x

⇒ 2x = 22

⇒ x = 11.

- Question 21 of 24
##### 21. Question

The average of marks obtained by 120 candidates was 35. If the average of the passed candidates was 39 and that of the failed candidates was 15, then the number of those candidates who passed the examination, was

##### Hint

∴ Required ratio = 20 : 4 = 5 : 1

∴ Number of passed candidates

- Question 22 of 24
##### 22. Question

A school has 4 section of Chemistry in Class X having 40, 35, 45 and 42 students. The mean marks obtained in Chemistry test are 50, 60, 55 and 45 respectively for the 4 sections. Determine the overall average of marks per student

##### Hint

Required average marks

- Question 23 of 24
##### 23. Question

A mathematics teacher tabulated the marks secured by 35 students of 8th class. The average of their marks was 72. If the marks secured by Reema was written as 36 instead of 86 then find the correct average marks upto two decimal places.

##### Hint

Correct average

- Question 24 of 24
##### 24. Question

The average of a batsman for 40 innings is 50 runs. His highest score exceeds his lowest score by 172 runs. If these two innings are excluded, his average drops by 2 runs. Find his highest score.

##### Hint

Total runs = 40 × 50 = 2000

Let his highest score be =x

Then his lowest score = x – 172

Now

⇒ 2x = 2172 – 1824

⇒ x = 174

## Share this Test