Finish Test
0 of 18 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
Information
 Most Important Multiple Choice Questions
 Online Time Speed and Distance Exercise with Correct Answer Key and Solutions
 Useful for all Competitive Exams
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Test is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 18 questions answered correctly
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
 Not categorized 0%
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 Answered
 Review

Question 1 of 18
1. Question
A 200 metre long train crosses a platform of double its length in 36 seconds. What is the speed of the train in KMPH?
Hint
Speed of train
= 60 km/hr.

Question 2 of 18
2. Question
A 160 meter long train running at a speed of 90 km. ph. crosses a platform in 18 seconds. What is the length of the platform in meters?
Hint
Distance covered in 18 seconds
=
∴ length of platform
= 450 – 160 = 290 m

Question 3 of 18
3. Question
A man walking at the rate of 5 km/h crosses a bridge in 15 minutes. The length of the bridge (in metres) is:
Hint
Speed
=
Distance covered in 15 minutes
=

Question 4 of 18
4. Question
A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/h, then find the length of the platform.
Hint
Train takes 20 seconds to cover its length and 36 seconds to cross the platform, it mean it has taken 16 second at 54 km/hr to cross the length of platform.
∴ Length of the platform
= Distance × Time
= 54 × 16 km / hr
= 54 × 16 × 5/18 m/sec = 240 m.

Question 5 of 18
5. Question
A train consists of 12 bogies, each bogie is 15 metres long. The train crosses a telegraph post in 18 seconds. Due to some problem, two bogies were detached. The train now crosses a telegraph post in
Hint
Train has 12 bogies.
Each bogie is 15 metre long.
∴ Total length of bogie
= 15 × 12 = 180 metre
Since, train crosses in 18 second
∴
=
Due to some problem, 2 bogies were detached
∴ Remaining bogies = 12 –2 = 10
∴ Total length of bogie = 15 × 10 = 150
Thus,

Question 6 of 18
6. Question
A train 300 m long is running at a speed of 90 km/hr. How many seconds will it take to cross a 200 m long train running in the opposite direction at a speed of 60 km/hr?
Hint
Relative speed
= 90 + 60 = 150 km/hr.
Total distance to be covered
= 300 + 200 = 500 m
Time required
= 12 sec.

Question 7 of 18
7. Question
A train travels at an average of 50 miles per hour for 2½ hour and then travels at a speed of 70 miles per hour for 1½ hour How far did the train travel in the entire 4 hour?
Hint
Total distance travelled
=
= (125 + 105) miles
= 230 miles.

Question 8 of 18
8. Question
A man in a train notices that he can count 21 telephone posts in one minute. If they are known to be 50 metres apart, then at what speed is the train travelling?
Hint
Number of gaps between 21 telephone posts = 20.
Distance travelled in 1 minute
= (50 × 20) m
= 1000 m = 1 km.
∴ Speed
= 60 km/h

Question 9 of 18
9. Question
A train covers 180 km distance in 4 hour Another train covers the same distance in 1 hour less. What is the difference in the distances covered by these trains in one hour?
Hint
Required difference
= km

Question 10 of 18
10. Question
A train 100 metres long takes 3⅗ seconds to cross a man walking at the rate of 6 km/h in a direction opposite to that of train. Find the speed of the train.
Hint
Let speed of train be S km/h. Speed of train relative to man
= [S – (– 6)] km/h
= (S + 6) ×
Now
⇒ S = 94 m/s

Question 11 of 18
11. Question
A train 150 m long is running with a speed of 68 kmph. In what time will it pass a man who is running at 8 kmph in the same direction in which the train is going?
Hint
Speed of the train relative to man
= (68 – 8) kmph
=m/sec
= m/sec.
Time taken by the train to cross the man
= sec = 9 sec.

Question 12 of 18
12. Question
Train ‘A’ leaves Mumbai Central for Lucknow at 11 am, running at the speed of 60 kmph. Train ‘B’ leaves Mumbai Central for Lucknow by the same route at 2 pm on the same day, running at the speed of 72 kmph. At what time will the two trains meet each other?
Hint
Distance covered by train A before the train B leaves Mumbai Central
= 60 × 3 = 180 km
∴ Time taken to cross each other
= ¹⁸⁰⁄₁₂ = 15 hour
∴ Required time
= 2 pm + 15
= 5 am on the next day

Question 13 of 18
13. Question
Excluding the stoppages, the speed of a bus is 64 km/hr and including the stoppages the speed of the bus is 48 km/hr. For how many minutes does the bus stop per hour?
Hint
Stoppage minute per hour
=
= 15 minutes.

Question 14 of 18
14. Question
A 300 meter long train moving with an average speed of 126 km/hr crosses a platform in 24 seconds. A man crosses the same platform in 5 minutes. What is the speed of man in meter/second
Hint
Length of platform
= × 24 – 300
= 540 meter
∴ Speed of man
=
= 1.8 meter/second

Question 15 of 18
15. Question
Train – A crosses a stationary train – B in 35 seconds and a pole in 14 seconds with the same speed. The length of the train A is 280 meters What is the length of the stationary train – B?
Hint
Speed of train A
= ²⁸⁰⁄₁₄ = 20 meter/second
Length of train B
= 20 × 35 – 280
= 700 – 280
= 420 meter

Question 16 of 18
16. Question
The average speed of a train in the onward journey is 25% more than that in the return journey. The train halts for one hour on reaching the destination. The total time taken for the complete to and fro journey is 17 hours, covering a distance of 800 km. The speed of the train in the onward journey is:
Hint
Let the speed in return journey be x km / hr.
Then, speed in onward journey
=
Average speed
=
.
So, speed in onward journey
=

Question 17 of 18
17. Question
A train covered a certain distance at a uniform speed. If the train had been 6 km/h faster, then it would have taken 4 hours less than the scheduled time. And, if the train were slower by 6 km/h, then the train would have taken 6 hours more than the scheduled time. The length of the journey is
Hint
Let the length of the journey be x km.
Suppose speed of the train be y km/h.
∴ Time taken to cover x km = x/y hour
∴
Solving these equations, we get
y = 30, x = 720.
∴ Length of the journey = 720 km.

Question 18 of 18
18. Question
A train travelling at 36 km/hr passes in 12 seconds another train half its length, travelling in the opposite direction at 54 km/hr. If it also passes a railway platform in 1½ minutes, what is the length of the platform?
Hint
Let the length of the two trains be ℓ km and ℓ/2 km respectively and length of the platform be x km.
then, ℓ + ℓ/2
= (36 + 54) ×
⇒ ℓ = ⅕
Also, we have x + ℓ
=
⇒
⇒