#### Finish Test

0 of 25 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25

#### Information

- Most Important Multiple Choice Questions
- Online Time Speed and Distance Exercise with Correct Answer Key and Solutions
- Useful for all Competitive Exams

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Test is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 25 questions answered correctly

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Not categorized 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25

- Answered
- Review

- Question 1 of 25
##### 1. Question

A bus covers a distance of 2,924 kms in 43 hours What is the speed of the bus?

##### Hint

= = 68 kmph.

- Question 2 of 25
##### 2. Question

A train covers a distance of 1560 kms in 26 hours What is the speed of the train?

##### Hint

Speed of train

= = 60 kmph.

- Question 3 of 25
##### 3. Question

A car finishes a journey in ten hours at the speed of 80 km/hr. If the same distance is to be covered in eight hours how much more speed does the car have to gain?

##### Hint

Distance covered by the car

= 80 × 10 = 800 km

∴ Speed =

∴ Speed gain

= 100 – 80 = 20 km/hr

- Question 4 of 25
##### 4. Question

A man is walking at a speed of 10 km per hour. After every kilometre, he takes rest for 5 minutes. How much time will he take to cover a distance of 5 kilometres?

##### Hint

Rest time = Number of rest × Time for each rest

= 4 × 5 = 20 minutes

Total time to cover 5 km

- Question 5 of 25
##### 5. Question

A car starts running with the initial speed of 40 kmph, with its speed increasing every hour by 5 kmph. How many hour will it take to cover a distance of 385 km?

##### Hint

Let the car take n hr. to cover 385 km. Using the formula for sun of n terms of an A.P., we get

⇒

⇒ 80n + 5n² – 5n = 770

⇒ 5n² + 75n – 770 = 0

∴ n = 7 h

- Question 6 of 25
##### 6. Question

Two men undertake to drive a distance of 54 km. The first performs the journey at 8 km/h. The second, starting half an hour later, arrives 15 minutes sooner. Find the ratio of their speeds.

##### Hint

Time taken by first man

∴ Time taken by second man

= 6 h

∴ speed of second man

Hence, ratio of their speeds = 8 : 9

- Question 7 of 25
##### 7. Question

The jogging track in a sports complex is 726 metres in circumference. Pradeep and his wife start from the same point and walk in opposite directions at 4.5 km/h and 3.75 km/h, respectively. They will meet for the first time in :

##### Hint

Let the husband and the wife meet after x minutes. 4500 metres are covered by Pradeep in 60 minutes.

In x minutes, he will cover

metres.

Similarly, in x minutes, his wife will cover

metres.

Now,

⇒

- Question 8 of 25
##### 8. Question

Two cars A and B are running towards each other from different places 88 km apart. If the ratio of the speeds of the cars A and B is 5 : 6 and the speed of the car B is 90 km per hour then after how long will the two meet each other?

##### Hint

Speed of the car

∴ Required time

=minutes

- Question 9 of 25
##### 9. Question

A car travels a distance of 45 kms at the speed of 15 kmph. It covers the next 50 kms of its journey at the speed of 25 kmph and the last 25 kms of its journey at the speed of 10 kmph. What is the average speed of the car?

##### Hint

Time taken to cover a distance of 45 kms

= ⁴⁵⁄₁₅ = 3 hour

Time taken to cover a distance of 50 kms

= ⁵⁰⁄₂₅ = 2 hour

Time taken to cover distance of 25 kms

= ²⁵⁄₁₀ = 2.5 hour

Total distance

= (45 + 50 + 25) kms = 120 kms

Total time = (3 + 2 + 2.5) hour = 7.5 hour

∴ Required average speed

= = 16 kmph

- Question 10 of 25
##### 10. Question

A car covers a distance of 540 km in 9 hours Speed of a train is double the speed of the car. Two-third the speed of the train is equal to the speed of a bike. How much distance will the bike cover in 5 hours?

##### Hint

Speed of car

= ⁵⁴⁰⁄₉ = 60 kms/hr.

Speed of bike

= 60 × 2 × ⅔ = 80 kms/hr.

Distance covered by bike

= 80 × 5 = 400 kms.

- Question 11 of 25
##### 11. Question

The ratio between the speed of a train and a car is 18 : 13 respectively. Also, a bus covered a distance of 480 kms. in 12 hours The speed of the bus is five-ninth the speed of the train. How much distance will the car cover in 5 hours?

##### Hint

Speed of bus

= ⁴⁸⁰⁄₁₂ = 40 km/hr

Speed of train

= = 72 km/hr

Speed of car

= = 52 km/hr

Distance covered by car

= 52 × 5 = 260 km

- Question 12 of 25
##### 12. Question

A bike covers certain distance at the speed of 64 km/hr in 8 hours If the bike was to cover the same distance in approximately 6 hours, at what approximate speed should the bike travel?

##### Hint

Distance = 64 × 8 = 512 km

∴ Speed = ⁵¹²⁄₆

= 85 km/hr (approx.)

- Question 13 of 25
##### 13. Question

A motor starts with the speed of 70 kmph with its speed increasing every two hours by 10 kmph. In how many hours will it cover 345 kms?

##### Hint

Distance covered in first two hour

= 70 × 2 = 140 km

Distance covered in next two hour

= 80 × 2 = 160 km

Distance covered in first four hour

140 + 160 = 300 km

Remaining distance

= 345 – 300 = 45 km.

Now, this distance will be covered at the speed of 90 km/hr.

∴ Time taken

=

Total time

= 4 + ½ = 4½ hour

- Question 14 of 25
##### 14. Question

Suresh takes 6 hrs 30 min to walk to a certain place and to come back by scooter. He would have gained 2 hrs 10 min by riding the scooter both ways. How much time would he have taken if he would have walked both ways?

##### Hint

Clearly, time taken by him if he walked both ways

= 6 hr 30 min + 2 hr 10 min

= 8 hr 40 min.

- Question 15 of 25
##### 15. Question

A thief steals a car at 2 : 30 p.m. and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m. and the owner sets off in another car at 75 kmph. When will he overtake the thief?

##### Hint

Here, distance to be covered by the thief and by the owner is same.

Let after 2 : 30 p. m., owner catches the thief in t hr

then, 60 × t = 75

So, the thief is overtaken at 5 p.m.

- Question 16 of 25
##### 16. Question

A man walks a certain distance and rides back in 6¼ hours He can walk both ways in 7¾ hours How long it would take to ride both ways?

##### Hint

We know that, the relation in time taken with two different modes of transport is

twalk both + tride both = 2 (twalk + tride)

⇒

- Question 17 of 25
##### 17. Question

There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 seconds to reach the 12th pole . How much time will it take to reach the last pole?

##### Hint

Let the distance between each pole be x m.

Then, the distance up to 12th pole = 11 x m

Speed = m/s

Time taken to covers the total distance of 19x

=

- Question 18 of 25
##### 18. Question

In a 800 m race around a stadium having the circumference of 200 m, the top runner meets the last runner on the 5th minute of the race. If the top runner runs at twice the speed of the last runner, what is the time taken by the top runner to finish the race?

##### Hint

After 5 minutes (before meeting), the top runner covers 2 rounds

i.e., 400 m and the last runner covers 1 round

i.e., 200 m.

∴ Top runner covers 800 m race in 10 minutes.

- Question 19 of 25
##### 19. Question

R and S start walking each other at 10 AM at the speeds of 3 km/h and 4 km/h respectively. They were initially 17.5 km apart. At what time do they meet?

##### Hint

Let after t hour they meet then,

3t + 4t = 17.5

⇒ t = 2.5

∴ Time = 10 am + 2.5 h = 12 : 30 pm

- Question 20 of 25
##### 20. Question

Cars C₁ and C₂ travel to a place at a speed of 30 and 45 km/h respectively. If car C₂ takes 2½ hours less time than C₁ for the journey, the distance of the place is

##### Hint

Let C₁ takes t hr Then, [ Distance is same.]

∴

- Question 21 of 25
##### 21. Question

If I walk at 4 km/h, I miss the bus by 10 minutes. If I walk at 5 km/h, I reach 5 minutes before the arrival of the bus. How far I walk to reach the bus stand?

##### Hint

⇒ d = 5 km

- Question 22 of 25
##### 22. Question

A car travels 25 km an hour faster than a bus for a journey of 500 km. If the bus takes 10 hours more than the car, then the speeds of the bus and the car are respectively:

##### Hint

Let the speed of the bus be x km/h.

then speed of the car

= (x + 25) km/h

∴

⇒ x² + 25x – 1250 = 0

⇒ x = 25

Thus speed of the bus = 25 km/h.

Speed of the car = 50 km/h

Alternative:

Difference in speeds 25 km / hr is in only option (c).

- Question 23 of 25
##### 23. Question

A starts 3 min after B for a place 4.5 km away. B on reaching his destination, immediately returns back and after walking a km meets A. If A walks 1 km in 18 minutes then what is B’s speed?

##### Hint

A covers 3.5 km before he meets B in (18 × 3.5 + 3)

= 66 min =

Now, B covers a distance of 5.5 km in ¹¹⁄₁₀ hour

⇒ B’s speed

=

- Question 24 of 25
##### 24. Question

A long distance runner runs 9 laps of a 400 metres track everyday. His timings (in minutes) for four consecutive days are 88, 96, 89 and 87 respectively. On an average, how many metres/minute does the runner cover?

##### Hint

= 40 metres /minutes

- Question 25 of 25
##### 25. Question

A car covers 420 km with a constant speed. If its speed were 10 km/h more it would have taken one hour less to cover the distance. Find the speed of the car.

##### Hint

Let the speed of car = S km /h.

Also, let previous time = t hr. Then,

420 = St … (i)

Also , 420 = (S + 10) (t – 1)

⇒ S² + 10 s – 4200 = 0

⇒ ( S + 70) (S – 60) = 0

⇒ S = 60 km/h

## Share this Test