#### Finish Test

0 of 20 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20

#### Information

- Most Important Multiple Choice Questions
- Online Percentage Exercise with Correct Answer Key and Solutions
- Useful for all Competitive Exams

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Test is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 20 questions answered correctly

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Not categorized 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20

- Answered
- Review

- Question 1 of 20
##### 1. Question

It costs Rs 1 to photocopy a sheet of paper. However, 2% discount is allowed on all photocopies done after first 1000 sheets. How much will it cost to copy 5000 sheets of paper?

##### Hint

Total cost

= Rs [1 × 1000 + (100 – 2)% of 1 × 4000]

= Rs (1000 + 0.98 × 4000)

= Rs (1000 + 3920) = Rs 4920.

- Question 2 of 20
##### 2. Question

Ravi’s salary is 150% of Amit’s salary. Amit’s salary is 80% of Ram’s salary. What is the ratio of Ram’s salary to Ravi’s salary?

##### Hint

Let the salary of Ram be Rs 100.

Then, salary of Amit = Rs 80 and salary of Ravi = Rs 120

Ratio of Ram’s salary to Ravi’s salary

= 100 : 120 = 5 : 6

- Question 3 of 20
##### 3. Question

The population of a village is 10,000. If the population increases by 10% in the first year, by 20% in the second year and due to mass exodus, it decreases by 5 % in the third year, what will be its population after 3 years?

##### Hint

Population after 1st year

=

= 11000

Population after 2nd year

=

Population after 3rd year

=

Hence, population after 3rd year

= 12, 540.

- Question 4 of 20
##### 4. Question

At a college entrance examination each candidate is admitted or rejected according to whether he has passed or failed the test. Of the candidates who are really capable, 80% pass the test and of the incapable, 25% pass the test. Given that 40% of the candidates are really capable, then the proportion of capable college students is about

##### Hint

Suppose there are 100 candidates for entrance.

∴ No. of capable candidates = 40 and No. of incapable candidates

= 100 – 40 = 60

Now, no. of capable candidates who pass the test

= 80% of 40 = 32

No. of incapable candidates who pass the test

= 25% of 60 = 15

Note that these successful candidates become college students.

Thus, there are 32+15 = 47 college students in all, of which 32 are capable.

Hence, Proportion of capable college students

- Question 5 of 20
##### 5. Question

In a housing society, 30 per cent of the residents are men over the age of 18 and 40 per cent are women over the age of 18. If there are 24 children living in the housing society, then how many total residents live?

##### Hint

30% of the residents are children.

∴ 30% of the total residents = 24

∴ Total number of residents in the society

- Question 6 of 20
##### 6. Question

In a class, 40% of the boys is same as ½ of the girls and there are 20 girls. Total number of students in the class is :

##### Hint

40 % of boys = girls

⇒ 40% of boys = 10 girls

Total no. of boys = 25

∴ Total number of students

= 25 + 20 = 45

- Question 7 of 20
##### 7. Question

In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is ⅔ of the number of students of 8 years age which is 48. What is the total number of students in the school?

##### Hint

Let the number of students be x. Then,

Total number of students of 8 years and above 8 years

= (100 – 20)% of x = 80% of x.

∴ 80% of x = 48 + 2/3 of 48

⇒ = 80

⇒ x = 100.

- Question 8 of 20
##### 8. Question

A positive number is by mistake divided by 6 instead of being multiplied by 6. What is the % error on the basis of correct answer?

##### Hint

Let the number be x. Then, % error

- Question 9 of 20
##### 9. Question

From the salary of an officer, 10% is deducted as house rent, 20% of the rest, he spends on conveyance, 20% of the rest he pays as income tax and 10% of the balance, he spends on clothes. Then , he is left with Rs 15,552. Find his total salary.

##### Hint

Let the total salary be Rs x.

Then, (100 – 10)% of (100 – 20)% of (100 – 20)% of (100 – 10)% of x = 15552

- Question 10 of 20
##### 10. Question

40% of the people read newspaper X, 50% read newspaper Y and 10% read both the papers. What percentage of the people read neither newspaper?

##### Hint

n(A) = 40, n(B)

= 50, n(A ∩ B) = 10.

n(A ∪ B) = n (A) + n (B) – n(A ∩ B)

= 40 + 50 – 10 = 80.

∴ Percentage reading either or both newspapers = 80%.

Hence, percentage reading neither newspaper

= (100 – 80)% = 20%

- Question 11 of 20
##### 11. Question

40% of the students in a college play basketball, 34% of the students play tennis and the number of students who play both the games is 234. The number of students who neither play basketball nor tennis is 52%. Determine the total number of students in the college.

##### Hint

Let the number of students be 100.

Then number of students who play both the games

= (34 + 40) – (48) = 26

If 26 students play both the games, then the total number of students = 100

Therefore, if 234 students play both the games, then the total number of students

=

- Question 12 of 20
##### 12. Question

In a factory, producing parts of an automobile, the parts manufactured on the shop floor are required to go through quality checks, each conducted after a specific part of the processing on the raw material is completed. Only parts that are not rejected at one stage are put through subsequent stages of production and testing. If average rejection rates at these three testing stages during a month are 10%, 5% and 2% respectively, then what is the effective rejection rate for the whole plant?

##### Hint

Let the total no. of parts produced at initial stage be 100.

Then after three successive percentage rejections of 10%, 5% and 2%, we have

100 × 0.9 × 0.95 × 0.98 = 83.79

Therefore, a single effective rejection

= 100 – 83.79 = 16.21

- Question 13 of 20
##### 13. Question

When 7% of the total quantity of wheat is lost in grinding when a country has to import 6 million tonnes, but when only 5⅕% is lost, it can import 3 million tonnes. Find the quantity of wheat grown in the country.

##### Hint

Let x be the total grown quantity of wheat.

∴ According to the question

(7% of x ) + 6 =

⇒

⇒ 3 =

⇒

750 million tuns wheat grown.

- Question 14 of 20
##### 14. Question

Shobha’s Mathematics Test had 75 problem i.e., 10 arithmetic, 30 algebra and 35 geometry problems. Although she answered 70% of the arithmetic, 40% of the algebra and 60% of the geometry problems correctly. She did not pass the test because she got less than 60% of the problems right. How many more questions she would have needed to answer correctly to earn a 60% passing grade?

##### Hint

Number of questions attempted correctly

= (70% of 10 + 40% of 30 + 60% of 35)

= (7 + 12 + 21) = 40

Questions to be answered correctly for 60% grade

= 60% of 75 = 45.

∴ Required number of questions

= (45 – 40) = 5.

- Question 15 of 20
##### 15. Question

Lucknow bound Shatabdi Express has a capacity of 500 seats of which 10% are in the Executive class and the rest chair cars. During one journey, the train was booked to 85% of its capacity. If Executive class was booked to 96% of its capacity, then how many chair car seats were empty during that journey?

##### Hint

Seats in executive class = 50

Seats for chair car = 450

Booked seats in total = 425

Booked in executive class = 48

Therefore, seats booked in chair class = (425 – 48) = 377

Empty seats for chair class

= 450 – 377 = 73

- Question 16 of 20
##### 16. Question

A salesman’s terms were changed from a flat commission of 5% on all his sales to a fixed salary of Rs 1,000 plus 2.5% commission on all sales exceeding Rs 4,000. If his remuneration as per the new scheme was Rs 600 more than by the first scheme, what were his sales worth?

##### Hint

Let his sales be worth Rs x. Then,

1000 + 2.5 % of (x – 4000)

= 5% of x + 600

⇒

⇒ 2.5 x + 10000 = 40,000

⇒

- Question 17 of 20
##### 17. Question

In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?

##### Hint

Let the number of candidates appeared from each state be x.

Then, 7% of x – 6% of x = 80

⇒ 1% of x = 80

⇒ x = 80 × 100 = 8000.

- Question 18 of 20
##### 18. Question

Mr. X, a businessman had the income in the year 2000, such that he earned a profit of 20% on his investment in the business. In the year 2001, his investment was less by Rs 5000 but still had the same income (Income=Investment + Profit) as that in 2000. Thus, the percent profit earned in 2001 increased by 6%. What was his investment in 2000?

##### Hint

Let his investment in the year 2000 be Rs x.

Then, income in 2000

= Rs [x + 20% of x]

=

Income in 2001

=

Now,

6x = 630000

x = 105000

- Question 19 of 20
##### 19. Question

In the month of January, the Railway Police caught 4000 ticketless travellers. In February, the number rise by 5%. However, due to constant vigil by the Police and the Railway staff, the number reduced by 5% and in April it further reduced by 10%. The total number of ticketless travellers caught in the month of April was:

##### Hint

Number of ticketless travellers in April

- Question 20 of 20
##### 20. Question

An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty, it was filled with B type petrol. Again when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again, it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol at present in the tank?

##### Hint

Let the capacity of the tank be 100 litres. Then,

Initially : A type petrol = 100 litres.

After first operation :

A type petrol litres;

B type petrol = 50 litres.

After second operation :

A type petrol litres;

B type petrol = (50/2) = 25 litres

After third operation :

A type petrol liters;

B type petrol

∴ Required percentage = 37.5%.

## Share this Test